Zoals het hoort

Ik ving vrijdag nog een glimps op van Het Huwelijk, voordat we in de auto stapten op weg naar de Ardennen voor een weekendje met de familie van Geliefde. Het weekend was heerlijk, lekker weer, gezellige mensen, mooie omgeving… Maar dit blog gaat over trouwen, niet over mij. Dus, Het Huwelijk van William en Kate. Zoals ik al zei, ik heb maar een klein stukje gezien, maar voor mij doet dat het toch niet helemaal. Trouwen in het bijzin van 1900 zakenrelaties van je familie, omgeven door protocol. Voor mij klinkt dat niet als een sprookjeshuwelijk maar als een dwangbuis.

Maar, het deed me wel denken aan hoe aangenaam het is voor ons niet-royals dat wij gewoon mogen doen wat we willen als we gaan trouwen. Er zijn geen regels, er is geen protocol! Heerlijk toch? Daarom verbaast het me soms wel hoezeer de gemiddelde bruiloft zich toch vormt naar een soort onzichtbare set regels. Qua outfits, opbouw, gebeurtenissen…. Misschien is het toch moeilijker om je te ontdoen van alle verwachtingen die worden opgebouwd door je omgeving en de cultuur en media dan ik me nu kan voorstellen. Zelfs als die verwachtingen niet op schrift gesteld zijn en worden nagezien door een leger lakeien en hofdames.

Natuurlijk zit er ook wel een bepaalde kracht in het uitvoeren van rituelen en tradities. Maar soms vraag ik me wel af waarom juist bruiloften niet zozeer draaien om verwachtingen wat betreft betekenisvolle rituelen, maar vaak meer draaien om uiterlijkheden. Jurken en pakken en sjieke locaties en mooie auto’s en natuurlijk alles mooi gedecoreerd en met sjiek eten… Waarom vormen die dingen nu juist het ongeschreven protocol van het huwelijk van de gemiddelde niet-troonopvolger?

Ik was bijvoorbeeld heel erg getroffen door iemand die op een of ander forum zei dat de bruidegom bij het fraaie feest van Janneke en Johannes ‘serieus underdressed’ was. Ik bedoel, hoe kan je nu underdressed zijn op je eigen bruiloft? Ik snap best dat je je als gast een beetje moet aanpassen aan de verwachtingen van degenen die het feest organiseren. Maar kom op, als je niet eens meer naar je eigen bruiloft kan gaan in een outfit die je zelf prettig vindt, om daar dingen te doen die je zelf leuk vindt, dan vind ik dat best wel treurig*. Op die manier sluiten we onszelf en de mensen om ons heen net zo hard op een web van (onuitgesproken) verwachtingen en eisen. En dat vind ik echt ontzettend zonde.

En op een ietwat oppervlakkiger sidenote: Ik vond trouwens het trouwboeket van Kate wel erg lief en mooi, en ergens hoop ik dat de outfit van William het compleet normaal maakt dat mannen vanaf nu trouwen in kleurige geborduurde pakken met linten, kwasten en gouden touwen! Hebben mannen eindelijk ook eens iets te kiezen als ze gaan trouwen.

* Met een kanttekening: doen wat je zelf leuk vindt is absoluut een must op je bruiloft, maar je moet natuurlijk wel afwegen of je van je gasten kan eisen dat zij ook allemaal doen wat jij leuk vindt. Dure en veeleisende kledingvoorschriften voor anderen vind ik bijvoorbeeld best wel een beetje een no-no.

Advertenties

Tags:

4 Reacties to “Zoals het hoort”

 1. Fabienne Says:

  ik heb gekeken hoor! HAHA. Hoe zenuwachtig zou ze geweest zijn?? Alles tot op de minuut uitgewerkt… wel tof dat ze haar eigen make-up gedaan heeft!

 2. Susan Says:

  Mooie post! Ik ervaar zelf dat het soms aardig lastig kan zijn om het evenwicht te vinden tussen ‘onze eigen manier’ en ‘verwachtingen/ zoals het hoort’ Het is erg lastig om alles op je eigen manier te doen met zoveel verschillende mensen om je heen, maar volgens mij hebben we nu de balans gevonden. Over drie weken weten we het 🙂

 3. Froukiwi Says:

  Helemaal mee eens! Ik kan uit ervaring zeggen dat het best lastig is om je tijdens de organisatie van je bruiloft niet te laten leiden door wat “de standaard” is, maar ik vind ook dat je lekker moet doen wat bij je past. Een bruiloft is tenslotte gewoon een feestje, dus blijf vooral jezelf. En om eerlijk te zijn ben ik juist gek op alternatieve feesten met bruidegommen in spijkerbroek. Dus **** de trouwindustrie, haha!

  Ik ben zelf in augustus getrouwd en heb dit blog als inspiratiebron gebruikt, ben nu blijven plakken als vaste lezer. Manlief wil niet met zijn hoofd op het www dus helaas geen Fraaie Foto’s van mij. Maar als ik tijd heb zal ik mijn budget eens voor je op een rijtje zetten!

 4. martine Says:

  Ook helemaal mee eens. Doe wat bij je past. Wij wilde geen massale bruiloft en hebben 15 april heerlijk gefeest met naaste vrienden en familie. Wij submitten binnenkort wel ons huwelijk. We moeten eerst wachten op fotoalbum fotograaf. Wij wilden zo min mogelijk foto’s zien omdat wij graag een verrassingsalbum willen. Dus nog even geduld aub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: