Gelijk

Ik ben eigenlijk een week te laat met deze post, maar ja, leven & gebrek aan energie door de lieve kleine bloedzuiger in mijn baarmoeder kwam even tussendoor.

Maar, waar gaat deze post over? Eigenlijk over mijn onwetendheid. Vorige week las ik dat het COC naar aanleiding van het 10-jarig jubileum van het openstellen van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht aandacht vroeg voor de nog steeds bestaande ongelijkheid binnen datzelfde huwelijk voor homo- en heterostellen. En dat verbaasde mij. Ongelijkheid? Huh? Zijn wij niet de voorlopers van gelijkheid? Is dat niet waar ik zo lekker over kan opscheppen in menig buitenland? Klaarblijkelijk niet. Wat een teleurstelling.

Ik vind het frisse buitenhuwelijk en de bijbehorende stoere jasjes van  deze dames helemaal het einde.

Natuurlijk had ik wel van weigerambtenaren gehoord, maar tsja, we zijn nu 10 jaar verder, die mensen zijn ondertussen wel afgevloeid toch? Ik bedoel, als je overduidelijk niet geschikt bent voor je werk (namelijk als ambtenaar de wet uitvoeren) dan uhm kan je maar beter iets anders gaan doen. En natuurlijk checkt iedere gemeente nu wel even of de mensen die ze aannemen als trouwambtenaar wel genegen zijn om de wet helemaal uit te voeren, inclusief het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht. Toch? Nou, klaarblijkelijk niet. En dat vind ik schandalig! Iedereen heeft recht om te geloven wat hij of zij wil, maar om zijn of haar geloof nu aan anderen op te leggen… Kom op, niemand dwingt een diepgelovige christen om tegen zijn zin met een partner van gelijk geslacht te trouwen, en niemand ontneemt diezelfde christen het recht om te trouwen of niet te trouwen. Hoe komt diezelfde persoon er dan bij om dat anderen wel aan te doen? En hoe durven gemeentes dit soort bullshit nog te steunen ook?

Ook al zijn de outfits zonder jasjes ook niet te versmaden!

En dan was er nog iets waar ik nog verbaasder over was, namelijk dat getrouwde lesbische stellen niet automatisch beiden worden erkend als ouders van een kind dat wordt geboren binnen hun huwelijk (wat wel het geval is bij hetero-stellen). In plaats daarvan moet de niet-biologische moeder een procedure van minimaal een half jaar doorlopen om haar eigen kind te adopteren. WTF? Doen we dat heterostellen aan waar het kind wordt geboren met behulp van een donor? Nee, natuurlijk niet, dat zou namelijk Ontzettend Lullig zijn voor de vader, die ondanks dat hij misschien niet de biologische vader van de spruit is overduidelijk wel de vader-vader van het kleintje is. Maar voor lesbische stellen is dit minder lullig want… Oh, wat een verrassing, ik kan geen enkele goede reden bedenken.

Deze blatante onzinnige ongelijke behandeling slaat gewoon nergens op. En het is behoorlijk schandalig dat wij pretenderen een vooruitstrevend voortrekkersland te zijn op dit gebied, en vervolgens dit soort openlijke discriminatie en ongelijkheid laten voortbestaan in wet en (oogluikend toestaan van) gedrag.

Voor meer foto’s van dit coole huwelijk kan je kijken op So you’re engayged.

Ik wil een petitie om te ondertekenen! Ik wil dat mijn vertegenwoordigers in de kamer iets doen! Maar dat is klaarblijkelijk al geprobeerd in voorgaande jaren, en naar ik aanneem mislukt (of is mijn verontwaardiging misplaatst en is dit allemaal al in kannen en kruiken?), van het huidige kabinet dat druk bezig blijft met de SGP het hof te maken kunnen we natuurlijk niets verwachten.

Advertenties

Tags: , ,

13 Reacties to “Gelijk”

 1. Barbara Says:

  Wat een onwijs goeie post is dit!
  Hel mooi foto’s van dit verliefde stel!

 2. Inge Says:

  Amen! En wat een mooi stel, die outfits zijn echt prachtig!!

 3. Fabienne Says:

  Mooi

 4. martine Says:

  Ik zou het niet beter kunnen zeggen!!

 5. Linda en Els Says:

  Amen indeed. Goeie post. Discriminerend en pijnlijk is het dat je als “meemoeder” je kindje moet adopteren en ook bv dat je nooit op de geboorteakte zal staan als ouder. Overigens is de inwerkingtreding van het wetsvoorstel “erkenning door de vrouwelijke parner van de moeder” voorzien voor halverwege 2012. Zucht.

 6. Janneke Says:

  Hoewel dit geen politiek blog is, wil ik toch even een vraag stellen.
  Waarom wil je wel de vrijheid voor mensen met hetzelfde geslacht, die willen trouwen en tegelijk ‘weigerambtenaren’ de vrijheid ontnemen om te handelen zoals zij denken dat goed is? Oneerlijk, toch?
  Trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, oké, dan zijn er genoeg ambtenaren die dit huwelijk zullen willen voltrekken. Waarom zou je iemand die dit niet wil, verplichten het wel te doen?
  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en dat moeten we zo houden. Zowel voor lesbische stellen als voor ‘weigerambtenaren’.
  En ik ben christen, ja.

 7. FromFraai Says:

  Hoi Janneke,

  Ik denk dat iedereen de vrijheid heeft om het beroep te kiezen wat zij willen uitoefenen, en de vrijheid heeft om de mening te geven die zij willen in hun prive leven.

  Echter, iedereen begrijpt dat sommige banen komen met bepaalde verplichtingen, die bijvoorbeeld beperken welke meningen je kan geven in je baas zijn tijd, of die beperken welke handelingen je wel en niet moet en mag uitvoeren. Die verplichtingen staan in je werkomschrijving. Als voorbeeld: leraren moeten lesgeven aan alle leerlingen in hun klas, en de onderwerpen behandelen die in het lesplan staan van de school. Als zij vanwege hun morele overtuigingen niet in staat zijn om aan die verplichtingen te voldoen, dan zal de school ze vertellen dat het heel jammer is, maar dat ze misschien bij een andere school met een ander lesplan beter op hun plek zijn, of dat ze wellicht beter helemaal een andere baan moeten zoeken, bijvoorbeeld omdat ze maar aan een heel beperkte subset leerlingen les kunnen geven.

  In het geval van uitvoerende ambtenaren zijn de werkverplichtingen duidelijk. Zij hebben een taakomschrijving, namelijk het uitvoeren van (een deel van de) wet. Als zij niet in staat zijn om dat te doen, vanwege morele of religieuze overtuigingen, dan is dat heel jammer, maar het lijkt me overduidelijk dat dat dan niet de juiste baan is voor hen.

  Vrijheid van meningsuiting is inderdaad een groot goed. Maar vrijheid van je eigen taakinvulling geven aan een baan is niet vastgelegd in de wet, en is ook geen recht. Als ik geen zin heb om mijn werk te doen zoals in mijn contract staat omschreven, dan mag mijn werkgever mij vriendelijk of onvriendelijk verzoeken om een andere baan te zoeken. Dan kan ik het lang en kort hebben over vrijheid van meningsuiting, maar dat heeft daar natuurlijk niets mee te maken.

  En ik heb er geen probleem mee om dit soort comments hier te zien hoor! Dit is misschien geen politiek blog, maar uiteindelijk zijn alle aspecten van je leven meer of minder politiek en zie ik niet in waarom je daar niet over zou kunnen praten.

  En ik ben atheist, ja 😀

 8. FromFraai Says:

  trouwens:

  “en tegelijk ‘weigerambtenaren’ de vrijheid ontnemen om te handelen zoals zij denken dat goed is”

  Laten we geen appels met peren vergelijken.

  Niemand ontneemt de gemiddelde christen danwel weigerambtenaar het recht om te trouwen met de persoon die zij willen, en niemand dwingt hen om te trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht.

  Tegelijkertijd ontneemt niemand hen de vrijheid om te handelen zoals zij denken dat goed is. Ze kunnen ieder moment een andere baan zoeken, of BABS worden en hun clienten selecteren op sexuele overtuiging.

  Ik denk dat de vrijheden uitermate eerlijk worden verdeeld hier, en dat iedereen (homo en hetero, christen en agnost) dezelfde rechten en vrijheden heeft.

 9. Janneke Says:

  Hoi,

  De hele week gewerkt, dus geen tijd gehad om te reageren. Hierbij mijn reactie.

  Ik denk wel dat ik begrijp wat jij bedoeld, maar dat we vanuit een verschillende visie op de taak van de overheid praten. Ik zou het bijvoorbeeld een goed idee vinden als de werkgever (de gemeente?) en de individuele ‘weigerambtenaar’ in goed overleg tot een afspraak komen (deze natuurlijk vastleggen in het contract), maar dat het niet de taak is van de overheid om deze mensen min of meer hun werk te verbieden.

  Want het argument wat jij geeft, dat deze mensen hun overtuiging niet in hun werk kunnen of mogen uiten, maar alleen privé: daar ben ik het echt absoluut niet mee eens. Ik ben als mens een christen, niet alleen privé. Zou jij het niet belachelijk vinden dat iemand privé vertelt tegen lesbische huwelijken te zijn, terwijl hij in zijn werk deze huwelijken voltrekt? Volstrekt ongeloofwaardig, vind ik!

  Mocht de overheid mij (ik ben verpleegkundige) ooit gaan verplichten mee te werken aan bv. euthanasie, dan zal ik mijn beroep helaas op moeten geven. Ik ga mijn levensovertuiging niet opgeven voor de een of andere regel die de overheid bedenkt! Dat geldt voor weigerambtenaren precies zo.

  Trouwens, je schrijft: “In het geval van uitvoerende ambtenaren zijn de werkverplichtingen duidelijk. Zij hebben een taakomschrijving, namelijk het uitvoeren van (een deel van de) wet. Als zij niet in staat zijn om dat te doen, vanwege morele of religieuze overtuigingen, dan is dat heel jammer, maar het lijkt me overduidelijk dat dat dan niet de juiste baan is voor hen.”
  Dat is denk ik niet zo, het is een verplichting geworden omdat de wet nu lesbische huwelijken mogelijk maakt. Maar voor heel veel ambtenaren was dit niet zo toen zij hun beroep kozen. In die zin is er sprake van een verandering, die mensen dwingt een standpunt in te nemen met als consequentie dat jij vind dat ze beter kunnen vertrekken.

  Ik hoop dat je er iets van begrip voor op kunt brengen. En anders niet 😉 in ieder geval bedankt voor je reactie!

  Nog één vraagje: werk je ook in de politiek? 😀 Gewoon een nieuwsgierige vraag…

 10. Evie Says:

  Hallo,

  Vind het jammer dat je zo duidelijk je mening tégen christenen naar voren laat komen in deze blog. Ik vraag me af of dat professionaliteit is..

  Verder mooie actuele blogs! Je bent goed in je werk 😉 Hoop nog veel van je te lezen!

  Groetjes

 11. FromFraai Says:

  Beste Evie
  Gelukkig dan maar dat ik geen professioneel blogger ben! Dit blog is enkel mijn hobby, niet mijn werk, en ik ben het juist begonnen omdat ik een mening heb over vanalles en nog wat. Over wat ik mooi vind en wat niet. Over wat ik goed vind en wat niet. En met fromfraai heb ik platform gecreeerd om die meningen te delen met anderen. Al mijn meningen!

  Maar voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen christenen. Nergens zeg ik dat mensen moeten stoppen met christen zijn. Je moet gewoon geen trouwambtenaar worden als je het niet over je hart kan verkrijgen om 2 mensen die van elkaar houden maar toevallig hetzelfde geslacht hebben met elkaar in de echt te verbinden.

  Groetjes, M.

 12. Martijn Says:

  Beste Janneke en Evie,

  Persoonlijk ben ik erg blij met de scheiding van kerk en staat. Als er andere regelgeving tot stand komt (op een democratische manier), omdat bijvoorbeeld de veranderde samenleving daar om vraagt, hoort een ambtenaar dat uit te voeren. Het gaat toch ook niet om een kerkelijk huwelijk? Is het niet raar als er op een plek mensen werken die een deel van het werk wat ze moeten, doen afkeuren/weigeren? Als ik bij the Burger King zou werken en vanwege mijn geloofsovertuiging geen patat aan klanten wil verkopen (maar wel hamburgers, salade, etc.), heb ik toch ook een probleem? Ik zie ook niet dat het tegen christenen is, het is een ‘geloof’ in het nut van scheiding van kerk en staat.
  Groet,
  Martijn

 13. cellulitis Says:

  Wezenlijk roerend! Bent u toevallig van plan nog meer van zulke stukjes te schrijven? Ik hoop het! Ik ben in ieder geval behoorlijk verbluft. Ga zeker zo door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: