De nieuwe standaard?

Het aloude idee dat je eerst trouwt en dan kinderen krijgt (vroeger was het kind-krijg gedeelte zo goed als verplicht (anders kwam de pastoor wel even langs om te kijken hoe het zat!), de laatste kwart eeuw misschien iets meer optioneel) is tegenwoordig niet meer echt zo prominent vertegenwoordigd in Nederland. Sterker nog, ik heb het idee dat steeds meer koppels eerst samen kinderen krijgen en dan pas in het huwelijksbootje stappen, tegen de tijd dat ze daar zin in hebben. Dat samen kinderen krijgen meer en meer De Grote Stap wordt, en trouwen meer De Leuke Stap. En dan heb ik het niet eens over samengestelde gezinnen, iets wat tegenwoordig natuurlijk ook meer en meer voorkomt, en waar logischerwijs ook kinderen bij komen kijken.

En als ik een foto zie zoals deze, van Jamy Vodegel van Life from the inside, van een schattig bruidspaar achter de kinderwagen, dan kan ik die trend alleen maar toejuichen (of dit fraaie feest, of dit fraaie feest). Bruidskinderen zijn sowieso cute, maar het is misschien nog wel leuker als je eigen kinderen een centrale rol kunnen spelen op je bruiloft! En daarnaast ben ik ook helemaal weg van deze bruid met haar korte trouwjurk en mooie benen (toch een groot nadeel van lange trouwjurken, hoewel het wellicht voor sommigen juist een zegen is daar niet meer op te hoeven letten! Hihi, geen zorgen over benen scheren op je trouwdag is wellicht ook wel iets waard…) De rest van de bruiloft is trouwens ook zeker het aanschouwen waard.

Advertenties

Tags: , , ,

7 Reacties to “De nieuwe standaard?”

 1. martine Says:

  Misschien komt deze reactie van mijn kant wel omdat ik helemaal geen kids heb en ik mij het dan ook niet goed kan voorstellen. Wij hebben nu een aantal bruiloften meegemaakt waar de kinderen van het bruidspaar bij aanwezig zijn en ik vind het niet altijd helemaal super. Het viel ons op dat het bruidspaar contstant met hun eigen kinderen in de weer zijn en daardoor belangrijke onderwerpen van hun dag niet goed meekregen. onrustige speech, op de fotosessie contant in de weer met de kinderen en op receptie met kinderen opschoot (voorlezen) zitten en bijna geen tijd hebben om met de gasten te praten, dochter zelf eten geven tijdens diner en zelf bijna geen tijd hebben om wat te eten. Ze hadden allemaal wel een opa en oma geregeld die op ze “passen”, maar ieder kind is toch liever zelf bij zijn eigen papa en mama en als ouders stuur je ze ook moelijk weg op bepaalde momenten. Ik vond het af en toe nogal storend (en ben echt geen kinderhater hoor). Ik zie toch zelf liever onze trouwdag samen met mij en mijn partner en zonder kinderen!

 2. FromFraai Says:

  Ja Martine, goed punt! Je hebt zeker gelijk dat een bruiloft met je eigen kinderen absoluut anders is dan een bruiloft met een bruidsjonkertje dat meteen weer door anderen onder de hoede wordt genomen.

  Als mensen bang zijn voor zo´n situatie zou je natuurlijk kunnen overwegen om een gedeelte van je bruiloft met kinderen te doen (bijvoorbeeld overdag), en voor een gedeelte van de dag de kinderen met een oppas naar huis (of iemand anders´ huis) te sturen (bijvoorbeeld bij het diner en het avond feest). Ik kan me sowieso voorstellen dat lang niet alle gedeeltes van een traditionele bruiloft even leuk zijn voor kinderen. Speeches bijvoorbeeld…. ik kan me voorstellen dat ze dan inderdaad liever een boekje krijgen voorgelezen of een dvd´tje kijken of gewoon lekker gaan slapen, dus dan is het nog niet een zo´n straf om lekker naar huis te gaan met een leuke oppas!
  M.

 3. Martine Says:

  @fromfraai. Collega van mij heeft dat ook op die manier gedaan. Hun dochtertje was overdag er wel bij, maar is voor het diner door vrienden van vrienden opgehaald en heeft daar lekker gelogeerd. Konden ze ongestoord lekker eten en feest vieren!! Alles hangt natuurlijk wel van de leeftijd af. Dit meisje was 2 jaar en dat is wel een lastige leeftijd. Heb je al oudere kids vanaf een jaar of 8 of 9 die kunnen zich al veel sneller zelf vermaken

 4. Daphne Says:

  Ik juich deze ‘trend’ heel hard toe! Wij (ik&mijn verloofde) hebben er ook voor gekozen om eerst kinderen te krijgen en pas te gaan trouwen als wij vonden dat de tijd daar rijp voor was. 7-7 gaan we trouwen en onze kindjes (tegen die tijd 4 en 2 jaar) blijven er de hele dag bij, alleen ’s avonds bij het feest niet. Dat wordt dus ook echt ons moment. Misschien scheelt het dat wij een vrij informele bruiloft zullen hebben. Misschien ook niet. Ik vind het in ieder geval wel erg belangrijk dat de meest dierbare persoontjes van mijn leven er de hele dag bij zijn. Dat ik dan van andere dingen op de dag zelf wat minder meekrijg, is voor mij bijzaak. Ik huppel liever met mijn trouwjurk, lover en onze oogappeltjes door een speeltuin, dan dat ik de hele dag handjes sta te schudden en speeches aan moet horen. Maar goed, dit is natuurlijk heel erg subjectief! 🙂

 5. Inge Says:

  Ook wij zijn getrouwd met ons zoontje van 2,5 present! Ik vond het geweldig, en zou het zo weer doen (met dezelfde man natuurlijk ;)).

  Hij was eigenlijk de hele dag onder de hoede van mijn ouders, waar hij sowieso veel is, en we hebben geen moment ‘last’ van hem gehad, hij was in de kerkdienst doodstil en de hele dag lief en vrolijk. Hij heeft niets verstoord, en we hebben ons niet met zijn eten/drinken/luiers bezig hoeven te houden.
  Misschien zijn we gewoon lucky bastards met onze zoon, maar ik vond de aanwezigheid van kinderen (naast ons eigen zoontje waren ook de 5 kleine kinderen van mijn zwagers en schoonzussen en nog wat kleine neefjes en nichtjes aanwezig) juist een hele vrolijke, informele en gezellige sfeer geven aan onze dag!

 6. martine Says:

  Ik hou ook zeker helemaal niet van handjes schudden en hebben zonder kinderen ook een hele informele trouwdag gepland. Voor iedereen is de behoefte weer anders. Onze kids krijgen later de film en het fotoboek te zien 🙂

 7. FromFraai Says:

  Wijze woorden Martine! 😀
  M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: