Fototips van Mon et Mine

De mooiste herinneringen aan je trouwdag zitten natuurlijk in je hoofd. Maar het is ook nooit weg om een paar mooie foto’s te hebbenals geheugensteuntje. En om het nemen van die foto’s zo optimaal mogelijk te laten verlopen heb ik gevraagd of Hermine, van fotografenduo Mon et Mine, haar inside knowledge met jullie wil delen. En! Dat wilde ze wel! Gelukkig maar, want ik heb wel overal een mening over, maar lang niet altijd een onderbouwde mening. Dus, ruim baan voor eindelijk een echte expert op Fromfraai.

Wow, een mailtje van Fomfraai of ik een gastpost over trouwfotografie zou willen schrijven. Graag natuurlijk! En ik mag er nog iets bij vertellen over onszelf ook! Ramon en ik (Hermine) zijn bruiloftsfotografen Mon et Mine. Wij kennen elkaar via de socialmedia site flickr.com (hoe onwijs stoer is dat!) en sinds onze eerste ontmoeting, 4,5 jaar geleden, houden we onwijs veel van elkaar en proberen deze liefde ook in onze spontane en authentieke reportages naar voren te laten komen.

Na ongeveer 70 bruiloften te hebben gefotografeerd hebben we een behoorlijk goed idee over hoe je zoiets moet aanpakken. Dus hierbij een overzicht met wat tips om jullie reportage nog mooier te maken.

 • Neem tijdens de reportage een vriendin of familielid mee. Als deze persoon niet al te moeilijke schoenen aanheeft, kan hij/zij meehelpen met het dragen van het boeket, een kleedje om op te zitten, een paraplu als het regenachtig is of gewoon jullie zo nu en dan aan het lachen maken.

 • Denk bij het kiezen van locaties na over of het allemaal te lopen is. Vijfhonderd meter bospadlopen op naaldhakken is totaal anders dan op je gympjes. Daarnaast is het ook aan te raden om ook uit te kijken naar binnenlocaties. Denk hierbij aan grote lichte gebouwen of overdekte plekken. Voorbeelden van binnenlocaties zijn: oude fabrieken, kasteeltjes, kloosters, musea, kassen, bioscoop, kroegjes, dierenparken, etc.
 • Plan voldoende tijd in voor jullie reportage. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er file staat en je meer tijd kwijt bent aan reizen dan je gedacht had. Daarnaast kost het ook altijd een paar minuten om in de auto te stappen wanneer je bijvoorbeeld een hoepeljurk draagt en je (toekomstige) echtgenoot de deur voor je open wil houden. Met anderhalf uur voor je reportage kom je al een heel eind.

 • Ga lekker ontspannen je reportage in. Blijf gewoon jezelf en klets met je aanstaande over van alles en nog wat. Kleine aanwijzingen zijn soms nodig om nog iets beter op de foto te komen, maar wij proberen het echte poseren altijd zo veel mogelijk te beperken.
 • Als je nu een specifiek beeld hebt met betrekking tot je reportage, is het vaak mogelijk om een aantal voorbeelden mee te nemen naar je fotograaf. Op die manier kunnen wij zien of jouw ideeen aansluiten bij onze stijl. Het maken van een ‘must-have’-list heeft echter niet zoveel zin, omdat de meeste fotografen vrijwel alles op jullie bruiloft vastleggen en moeilijk die lijst kunnen afstrepen tijdens de dag. Mocht er nu iets heel unieks plaatsvinden, dan weten is het wel handig om dat van te voren te vertellen aan je fotograaf, zodat hij of zij op tijd klaar staat.
 • Stuur je draaiboek door. Jullie hebben hem waarschijnlijk toch al gemaakt, dus als je fotograaf ook mee mag kijken, dan weten hij of zij ook precies wat wanneer plaats vindt. Daarnaast kunnen jullie de contactgegevens doorgeven aan de ceremoniemeester. Je weet nooit of er nog iets achter jullie rug om geregeld wordt!

 • Zon is natuurlijk altijd heerlijk op jullie dag, maar als er een stralend blauwe lucht is, adviseren we om ook zeker een paar schaduwplekken op te zoeken. Op deze manier voorkom je dat de jullie teveel harde schaduwen in het gezicht krijgen.
 • Mocht er een momentje waarop jullie foto’s willen maken met jullie daggasten en/of familie, dan is het handig om hier van te voren een planning voor te maken. Wij adviseren om niet meer dan 10 combinaties te kiezen, omdat je anders als bruidspaar ook ten minste 10 keer hetzelfde (maar met andere mensen) op de foto staat. Probeer maar eens 10 minuten lang die glimlach erin te houden…
 • Wanneer jullie ook foto’s willen van het opmaken en aankleden van de bruid en/of het aankleden van de bruidegom dan is het verstandig om goed na te denken over de locatie(s). Een lichte en opgeruimde kamer zorgt voor mooiere foto’s dan een rommelig kamertje waar de gordijnen dicht zijn.

 • Het klinkt misschien een beetje territoriaal, maar wij adviseren om niet meer dan 1 of 2 fotografen op hetzelfde moment te hebben. Wanneer jullie ons bijvoorbeeld inhuren, dan heb je al twee fotografen tijdens de ceremonie. Als er daarnaast nog allemaal flitsende familieleden opstaan, dan kan het geheel nogal chaotisch aandoen. De meeste fotografen leveren toch zoveel mogelijk foto’s, dus stimuleer je familie vooral om lekker te genieten van wat er gebeurt.
 • Als je, zoals bij ons, een fotografen-duo inhuurt, of een fotograaf met een second shooter, dan is dat superpraktisch, omdat je fotograaf eigenlijk op twee plekken tegelijk kan zijn. In ons geval kan Ramon bijvoorbeeld bij de bruidegom thuis foto’s maken, terwijl ik de ochtend van de bruid vastleg.

 • Fotografen hebben ook iets te eten nodig. Wanneer wij komen, stoppen we al onze apparatuur in een rugtas, zodat we zo wendbaar mogelijk zijn. Hier past nog net een flesje water in, maar een compleet overlevingspakket gaat niet lukken. We nemen liever die zware groothoeklens mee, dan dat we gesmeerde bolletjes meeslepen. Als we hier en daar een hapje mee kunnen eten, dan blijven we vol energie en maken we de beste reportages.
 • Een fotograaf is vaak druk bezig met foto’s maken. Als jullie dus een idee hebben voor een foto, of even tussendoor de foto’s willen bekijken, laat dan van je horen! Het is best moeilijk voor de fotograaf om in te schatten of jullie verrast willen worden of liever op de hoogte blijven van alles. Dus, zoals eigenlijk bij alles, comunication is key!

Nuttig lijstje, niet? Beschamend genoeg was voor mij vooral de eennalaatste tip een beetje een eye-opener. Duh!

Advertenties

Tags: , , ,

6 Reacties to “Fototips van Mon et Mine”

 1. martine Says:

  Leuk om dit zo te lezen en alle tips waar je op moet letten. En volgens mij heb ik Kippie gespot op één van de foto’s!

 2. FromFraai Says:

  Dat klopt. Geinig om te zien hoe al die foto’s worden gemaakt. Dat gaat toch niet helemaal vanzelf, hoewel het resultaat er vaak heel moeiteloos uit ziet.

 3. martine Says:

  Vaak vinden mensen een fotograaf erg duur, maar als je ziet hoeveel tijd en werk hierin gaat zitten, schrik je wel hoor. Mijn aanstaande doet samen met een hele goede vriend af en toe ook bruiloften fotograferen (alleen voor kennissen) en dat kost erg super veel tijd. Wij hadden dan ook wat minder moeite om een best bedrag voor onze fotograaf neer te leggen. We proberen de kosten van de trouwerij wel wat lager te houden, maar dat is het enige waar we niet op gaan bezuinigen.

 4. Kippie Says:

  Ha! Ik heb mezelf ook gespot! 🙂

  Deze foto vind ik zelf heel leuk omdat daar allebei mijn zwagers opstaan, die ons hebben rondgereden voor de shoot… en omdat er gewoon drie heren aan het fotograferen (filmen) zijn. (En dat vind ik erg geestig)

  Ik vind zelf de tip om het aantal fotografen te beperken ook erg goed. Alhoewel dat tegenwoordig eigenlijk bijna onmogelijk is. Of dat was het bij mij in ieder geval. Iedereen heeft een camera bij en wil zelf foto’s maken. Ik zag het wel gebeuren, maar kon me er op dat moment ook weer niet erg druk om maken eigenlijk.
  Misschien is het wel net zoiets als de heren van Oranjes, die allemaal filmend met hun felefoon op de rondvaartboot stonden. En dat terwijl er wel een gaziljoen prof fotografen en filmlui aanwezig zijn.

  Een fotograaf kan inderdaad erg prijzig zijn. Vaak denk je alleen maar aan de tijd op de dag zelf, maar er komt natuurlijk meer bij kijken.
  Veel werk van de fotografen gaat ook zitten in het bewerken van de foto’s. Ik kan zelf ook best wel een aardige foto schieten, alleen van bewerken heb ik geen kaas gegeten.

  Had ik al gezeg dat ik echt super blij ben met onze foto’s? Iedereen die bij ons op bezoek komt wordt getrakteerd op de dia-slide. 😀

 5. martine Says:

  Bij de bruiloft van vrienden van ons was ook een heel irritant iemand aanwezig, die constant heel dicht bij de fotograaf stond met zijn eigen camera. GRRRRRRR. Dat is wel jammer, maar ja. Iedereen heeft idd tegenwoordig een goede camera, maar toch vind ik persoonlijk je wel moet kunnen aanvoelen wanneer je foto’s moet maken als gast en wanneer niet..

 6. Barbara Says:

  leuke tips! En goeie foto’s! Voor Belgische lezers: er is ook een soort ‘Belgische’ versie van dit fotografieduo, namelijk Mr.&Ms.Flash! Super toffe, jonge fotograaf die wij ook hebben gekozen voor onze trouw! Check zeker http://www.mrandmsflash.com, en misschien is hij ook beschikbaar in Nederland?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: